Kolizja - prośba o poradę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macieq
    Classic
    • 2010
    • 1

Zamieszczone przez rafaelog
    Witaj.
    On nie jest zwykłym mechanikiem. To jest elektryk-elektronik najwyższej klasy. Pod względem elektryki i lektroniki to bije wszystkich w całym serwisie skody. Jest poprostu The BEST. Drugi taki jescze tylko jest na serwisie VW/AUDI.
    Pozdrawiam
    No to rękawica poszła w ruch - rzuciłem wyzwanie i teraz się okaże jak wysoką klasę reprezentuję :-) Trzymam kciuki, żebym nie miał racji :-)
  • Jools
    Classic
    • 2008
    • 8

Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem poszkodowanym w kolizji, która miała miejsce rankiem w lekkiej mgle na prostym odcinku jezdni. Kobieta wjechała mi w tył samochodu. Zatrzymałem się za innym samochodem i po maksymalnie 3s uderzyła we mnie kobieta. Siła uderzenia była tak znaczna, że aż pchnęło moją Octavię i otarłem się lekko przodem o samochód stojący przede mną. Kierownik tego samochodu wyszedł, spojrzał jedynie na lekkie otarcie i odjechał. Ja będąc w lekkim szoku nawet nie zdążyłem spisać jego numeru rejestracyjnego. Policji nie wezwałem, gdyż sprawczyni była świadoma Swojej winy. Spisaliśmy oświadczenie, dane osobowe i ubezpieczenia.

Kobieta jest współwłaścicielem samochodu. Samochód ubezpieczony jest w MTU. Szkodę już zgłosiłem telefonicznie poprzez infolinię MTU. Zgodnie z zapewnieniem konsultantki w ciągu 6dni roboczych ma się ze mną umówić rzeczoznawca na oględziny. Czy macie jakieś doświadczenia związane z tym ubezpieczycielem? Jakieś porady odnośnie kontaktu z rzeczoznawcą?

Szkoda wygląda następująco:

Aż łezka się w oku kręci :cry:

Samochód jest na chodzie, światła sprawne, żadne płyny nie wyciekają.

Jaka jest procedura odnośnie likwidacji tego typu szkody? Czy całość może zostać wykonana w ASO i pokryta z OC sprawcy?

Czy przód również kwalifikuje się do naprawy z OC sprawcy, gdyż On miał bezpośredni wpływ na powstanie uszkodzenia?

Mieszkam w pobliżu Kędzierzyna-Koźla, województwo opolskie - czy w tym województwie mógłby ktoś polecić zaufany warsztat, w którym auto mogłoby zostać doprowadzone do stanu wyjściowego? Czy TU może narzucić warsztat?

Będę wdzięczny za wszelkie rady i uwagi!
    "To the C students, I say, 'You too can be president of the United States.'" - George W. Bush, 2001

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Jools
      Czy całość może zostać wykonana w ASO i pokryta z OC sprawcy?
      Tak jak najbardziej ja bym wstawiał do ASO i tam umówił rzeczoznawcę na oględziny.
      Zmień światła z tyłu na te ori bo mogą się czepiać że nie ori i kobitka mogła nie zauważyć i po ptokach wtedy ty jesteś winny.
      Zamieszczone przez Jools
      Czy przód również kwalifikuje się do naprawy z OC sprawcy, gdyż On miał bezpośredni wpływ na powstanie uszkodzenia?
      Całość jest do robienia z OC sprawcy.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

...jezeli chodzi o dobry warsztat w Opolskim to moge polecic Milera w Osowcu na ul.Cmentarnej.

Co do naprawy przodu to nie jestem pewien czy naprawisz z OC sprawcy, nie jest czasami tak ze musisz miec wcisniety hamulec zeby do takiego czegos nie doszlo i jezeli pan stojacy przed toba by mial wieksze szkody to zostalo by to pokryte z twojego OC? chyba ze twoje auto z wcisnietym hamulcem auto zostalo przesuniete sila rozmachu.
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dariuspolo
          Co do naprawy przodu to nie jestem pewien czy naprawisz z OC sprawcy, nie jest czasami tak ze musisz miec wcisniety hamulec zeby do takiego czegos nie doszlo i jezeli pan stojacy przed toba by mial wieksze szkody to zostalo by to pokryte z twojego OC?
          miałem 2 lata temu podobny przypadek, pojechałem na liściach i walnąłem w tyłek astrze bez świecącego światła stop, ta walnęła siła uderzenia w stojącą przed nią honda wszystko poszło z mojego OC i nie było żadnego gadania że ma stać i stopy się świecić czy co kolwiek innego.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Jools, Jakbys belke pod zderzak potrzebowal to mam taka na sprzedaz
            Spritmonitor.de

Komentarz

• largofpns
              Classic
              • 2008
              • 16

Cześć,
              Według mnie to bardzo źle zrobiles ze nie wezwałes policji, szkody sa znaczne, auto nie nadaje sie do jazdy. Sprawca zostalby ukarany mandatem i sprawa w towarzystwie ubezpieczeniowym trwałaby krócej. Tak to mogą ją przeciagac bardzo dlugo, np jak niebedą w stanie skontaktowac sie ze sprawcą. Ja ostatnio czekałem na przelew marnych 270zł chyba 2,5 miesiąca...
              No i to że niemasz kontaktu z gościem w którego puknąłeś przodem, zawsze jakiś świadek (do tego uczestnik zdarzenia!!!) a tu naprawde gra idzie o dość dużą kasę na naprawę auta...
              Ale teraz juz po jabłkach i musisz sobie poradzic w tej sytuacji, może wszystko bedzie dobrze i szybko dostaniesz kase/wycene czego naprawdę Ci życzę...

Kamil

Komentarz

• dariuspolo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1168

Zamieszczone przez largofpns
                Według mnie to bardzo źle zrobiles ze nie wezwałes policji
                ...jak by trafil na upierdliwych strozow prawa to doczepili by sie do tylnych lamp, z reszta gdyby babka byla cwana to sama by wezwala policje.
                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                Zuzycie paliwa

Komentarz

• pleban
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 580

Zamieszczone przez dariuspolo
                  Zamieszczone przez largofpns
                  Według mnie to bardzo źle zrobiles ze nie wezwałes policji
                  ...jak by trafil na upierdliwych strozow prawa to doczepili by sie do tylnych lamp, z reszta gdyby babka byla cwana to sama by wezwala policje.
                  żeby była cfana?
                  znaczy jakby jej zależało na mandacie :roll:
                  była O1 1,6 102 KM
                  była O1 1,9 TDI 90 KM
                  była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                  był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                  jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pleban
                    żeby była cfana?
                    Auto poprawianie z ubogim słownikiem
                    Zamieszczone przez pleban
                    znaczy jakby jej zależało na mandacie :roll:
                    Jak by się chciała wykręcić to powinna zadzwonić po policję i przy rozmowie poprosić ich aby jej okazali homologacje tego auta z tymi światłami a skoro nie posiada znaczy że auto nie spełnia norm i nie powinno się poruszać do drogach co zmienia diametralnie sprawcę wypadku, analogia do drucianych ksenonów tylko one oślepiają a to mogła powiedzieć że nie zauważyła świateł bo słabo świeciły.

Komentarz

• thommeck
                      Drive
                      • 2008
                      • 49

Nie wiem czy dobrze widze, ale na 4 zdjeciu w prawym rogu lampy jest cos co wyglada jak homologacja. Dlaczego zakladacie ze jej nie ma?

Komentarz

• Jools
                        Classic
                        • 2008
                        • 8

Światła zostały założone w Niemczech przez 1-szego właściciela w warsztacie. Mam nawet na tą usługę rachunek. Ponadto samochód przeszedł TUV z tymi światłami, jak i została przeprowadzona inspekcja w ADAC przed samym zakupem. Na stacji diagnostycznej podczas 1-szej rejestracji zostały dokładnie sprawdzone. Proszę więc pominąć ten wątek.

[ Dodano: 17 Listopad 2008, 16:56 ]
                        Samochód jest naprawiany w ASO.

Za wszelkie uwagi dziękuję.

Jednocześnie proszę o pomoc...

Chciałbym zakupić identyczne lampy, jakie miałem dotychczas.

Zdjęcie przed kolizją:

Były wcześniej na Allegro - obecnie tylko wersje chrom.

Może któryś ze sprzedawców obecnych na forum miałby takie lampy, jak na zdjęciu, w swojej ofercie? Interesują mnie tylko nowe egzemplarze.

Kontakt via PW.
                        "To the C students, I say, 'You too can be president of the United States.'" - George W. Bush, 2001

Komentarz

Pracuję...