Zamieszczone przez rafaelog
Kolizja - prośba o poradę
Zwiń
X
-
Kolizja - prośba o poradę
Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem poszkodowanym w kolizji, która miała miejsce rankiem w lekkiej mgle na prostym odcinku jezdni. Kobieta wjechała mi w tył samochodu. Zatrzymałem się za innym samochodem i po maksymalnie 3s uderzyła we mnie kobieta. Siła uderzenia była tak znaczna, że aż pchnęło moją Octavię i otarłem się lekko przodem o samochód stojący przede mną. Kierownik tego samochodu wyszedł, spojrzał jedynie na lekkie otarcie i odjechał. Ja będąc w lekkim szoku nawet nie zdążyłem spisać jego numeru rejestracyjnego. Policji nie wezwałem, gdyż sprawczyni była świadoma Swojej winy. Spisaliśmy oświadczenie, dane osobowe i ubezpieczenia.
Kobieta jest współwłaścicielem samochodu. Samochód ubezpieczony jest w MTU. Szkodę już zgłosiłem telefonicznie poprzez infolinię MTU. Zgodnie z zapewnieniem konsultantki w ciągu 6dni roboczych ma się ze mną umówić rzeczoznawca na oględziny. Czy macie jakieś doświadczenia związane z tym ubezpieczycielem? Jakieś porady odnośnie kontaktu z rzeczoznawcą?
Szkoda wygląda następująco:
Aż łezka się w oku kręci :cry:
Samochód jest na chodzie, światła sprawne, żadne płyny nie wyciekają.
Jaka jest procedura odnośnie likwidacji tego typu szkody? Czy całość może zostać wykonana w ASO i pokryta z OC sprawcy?
Czy przód również kwalifikuje się do naprawy z OC sprawcy, gdyż On miał bezpośredni wpływ na powstanie uszkodzenia?
Mieszkam w pobliżu Kędzierzyna-Koźla, województwo opolskie - czy w tym województwie mógłby ktoś polecić zaufany warsztat, w którym auto mogłoby zostać doprowadzone do stanu wyjściowego? Czy TU może narzucić warsztat?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i uwagi!"To the C students, I say, 'You too can be president of the United States.'" - George W. Bush, 2001
-
-
Zamieszczone przez JoolsCzy całość może zostać wykonana w ASO i pokryta z OC sprawcy?
Zmień światła z tyłu na te ori bo mogą się czepiać że nie ori i kobitka mogła nie zauważyć i po ptokach wtedy ty jesteś winny.
Zamieszczone przez JoolsCzy przód również kwalifikuje się do naprawy z OC sprawcy, gdyż On miał bezpośredni wpływ na powstanie uszkodzenia?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
...jezeli chodzi o dobry warsztat w Opolskim to moge polecic Milera w Osowcu na ul.Cmentarnej.
Co do naprawy przodu to nie jestem pewien czy naprawisz z OC sprawcy, nie jest czasami tak ze musisz miec wcisniety hamulec zeby do takiego czegos nie doszlo i jezeli pan stojacy przed toba by mial wieksze szkody to zostalo by to pokryte z twojego OC? chyba ze twoje auto z wcisnietym hamulcem auto zostalo przesuniete sila rozmachu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspoloCo do naprawy przodu to nie jestem pewien czy naprawisz z OC sprawcy, nie jest czasami tak ze musisz miec wcisniety hamulec zeby do takiego czegos nie doszlo i jezeli pan stojacy przed toba by mial wieksze szkody to zostalo by to pokryte z twojego OC?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Cześć,
Według mnie to bardzo źle zrobiles ze nie wezwałes policji, szkody sa znaczne, auto nie nadaje sie do jazdy. Sprawca zostalby ukarany mandatem i sprawa w towarzystwie ubezpieczeniowym trwałaby krócej. Tak to mogą ją przeciagac bardzo dlugo, np jak niebedą w stanie skontaktowac sie ze sprawcą. Ja ostatnio czekałem na przelew marnych 270zł chyba 2,5 miesiąca...
No i to że niemasz kontaktu z gościem w którego puknąłeś przodem, zawsze jakiś świadek (do tego uczestnik zdarzenia!!!) a tu naprawde gra idzie o dość dużą kasę na naprawę auta...
Ale teraz juz po jabłkach i musisz sobie poradzic w tej sytuacji, może wszystko bedzie dobrze i szybko dostaniesz kase/wycene czego naprawdę Ci życzę...
Kamil
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspoloZamieszczone przez largofpnsWedług mnie to bardzo źle zrobiles ze nie wezwałes policji
znaczy jakby jej zależało na mandacie :roll:była O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plebanżeby była cfana?
Zamieszczone przez plebanznaczy jakby jej zależało na mandacie :roll:O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Światła zostały założone w Niemczech przez 1-szego właściciela w warsztacie. Mam nawet na tą usługę rachunek. Ponadto samochód przeszedł TUV z tymi światłami, jak i została przeprowadzona inspekcja w ADAC przed samym zakupem. Na stacji diagnostycznej podczas 1-szej rejestracji zostały dokładnie sprawdzone. Proszę więc pominąć ten wątek.
[ Dodano: 17 Listopad 2008, 16:56 ]
Samochód jest naprawiany w ASO.
Za wszelkie uwagi dziękuję.
Jednocześnie proszę o pomoc...
Chciałbym zakupić identyczne lampy, jakie miałem dotychczas.
Zdjęcie przed kolizją:
Były wcześniej na Allegro - obecnie tylko wersje chrom.
Może któryś ze sprzedawców obecnych na forum miałby takie lampy, jak na zdjęciu, w swojej ofercie? Interesują mnie tylko nowe egzemplarze.
Kontakt via PW."To the C students, I say, 'You too can be president of the United States.'" - George W. Bush, 2001
Komentarz
-
Komentarz